16. joulu, 2019

Peltolammen melko mainio vuosi 2019 /kuvia alla

Vuosi 2019 on ollut melkoisen mainio

Vuosi alkoi mukavasti, kun 8.1.2019 saatiin Kennelliiton vahvistus Nallen, KVA-L  P.Tuuban , käyttövalion arvosta keinoluolilla.
Nallesta tuli myös kesällä isä pentueeseen, jossa emänä on Kessu, Miklan Kersantti Kepponen.
Pennut, yksi musta narttu ja kolme urosta, syntyivät 13.7.2019. Sama päivä oli myös Peltolammen kennelin huikein näyttelypäivä ikinä. Siitä lisää vähän myöhemmin.
Pennut kasvoivat Rantasalmella, Teijan ja Osmon hyvässä hoidossa ja reippaat pennut muuttivat omiin koteihinsa 6.9.-19 alkaen.

Nalle on ollut reippaana metsässä, saaliiksi on tullut kolme supia, näätä ja haavakkojäljestyksinä on ollut kaksi hirveä, jotka ovat löytyneet hyvin. Nalle kävi kesän aikana yhdessä MEJÄ kokeessa, josta AVO 3 tuloksena, kun riistavietti vetää aidoille riistan jäljille. Hyviä ajoja on myös tullut, lähes neljä tuntia kauriin kyyditystä, muttei vaan sattunut passimiehet hyvälle hollille.

Tempo, P.Tempo, samasta pentueesta kuin Nalle, on myös päästellyt vauhdikkaasti metsässä, ajossa on ollut milloin kauris milloin jänis. Onneksi Tempo ei ole ihan viimeaikoina ”eksynyt” maan alle.

Hottis, P.Tanhutyttö, edellisten pentuesisar on myöskin ajellut mukavasti niin peuroja, kauriita kuin rusakoita. Alkuvuodesta Hottiksen ajosta saatiin rusakko.

Rölli, P.Tenori, myöskin edellisten pentuesisar, on hyvin mukavasti ajanut kauriita tälläkin kaudella, vaikka kaatoja ei ole tullut. Edelliskaudella tuli kaksi kauriskaatoakin, tämän kauden kaatoja odotellen jahtikauden jatkuessa. Rölli on myös päässyt jäljestämään haavakkoa onnistuneesti.

Muru, P.Tarantella, edellisten sisko, on antanut ääninäytteitä syksyn aikana, ajossa on ollut jänis jota kovasti yritettiin saada Murulle ammuttua, mutta viimein saarijahdissa sitten onnisti, kuitenkin jänis oli niin ruma (kolme kertaa ammuttu) ettei siitä kaatokuvia otettu. Mieluusti kelpaa ajettavaksi hirvi, ihan turhan usein. Kaurista Muru rallattaa kivasti, eilen hyvä lähes puolentoista tunnin ajo, mutta ei osunut passiin.  Muru menestyi loistavasti 13.7.-19 Ristiinan koiranäyttelyssä.

Näistä T-pennuista osallistui 13.7.-19 Ristiinan KR näyttelyyn Hottis, Muru ja Nalle.
Tulokset olivat aivan huikeita; Hottis ERI,Sa, PN 4  ja  Nalle, ERI, Sa, PU 3 sekä sokerina pohjalla
Muru ERI,Sa,PN1, Serti ja ROP, rotunsa paras.
Näin Muru pääsi jatkamaan RYP-kisaan eli oman roturyhmän parhaan koiran valintaan. Ryhmäkisat siirtyy usein hyvin myöhäiseen iltapäivään, koska kilpailuun täytyy päästä osallistumaan kaikkien rotujen parhaat, myös niistä tosi runsaslukuisista roduista.
Päivä oli sangen lämmin ja Murukin alkoi olla aika väsynyt, mutta kaikesta huolimatta Muru jaksoi esiintyä Ryhmäkehässä hyvin kauniisti.
Mikä valtaisa yllätys Muru voitti myös ryhmän eli RYP 1.
Wau mikä päivä oli Peltolammen mäykyillä. Tuskin moista tapahtuu toistamiseen ja olimme onnemme kukkuloilla.

Urho, P.Pepsicola, Nyytin veli, ajelee hyvin mielellään pupua, joko rusakkoa tai jänistä, mutta kuulin huimia uutisia Imatralta, kun Urho oli poikansa Oivan kanssa ajanut myös villisikaa. Onneksi ajo oli jossain vaiheessa päättynyt, kun iso valtaoja tuli vastaan, eivätkä poitsut onneksi halunneet jatkaa uiden hyytävän kylmään veteen.

Kun nyt Imatralle siirryttiin, niin kerron Manun, P.Hemulin, kuulumisia. Manu on isäntänsä kanssa käynyt useampana syksynä Ahvenanmaalla, jossa on aiemmin kaatoja saatu, mutta tänä vuonna tuliaisina oli hienosti kulkeneita pitkiä ajoja ilman kauriskaatoa. Kaatoja on kyllä kotipuolessa tullut oikein mukavasti pari jänistä ja rusakko. Manu on lisäksi innostunut suurriistasta, karhun haju tarttuu sen nenään hyvin mieluusti ja jäljittää karhua halukkaasti.

Tuittu, P.Tuittu, Manun pentuesisar oli meillä ”syyslomalla” isännän Lapin reissun ajan ja Tuittu sopeutui meidän mimmilaumaan erinomaisesti. Isännän kanssa on Tuitun ajot olleet ihan huikeita, peurojen ajoa yli kahta tuntia erässä, eikä lähimainkaan joka reissulla ole passimiehet ole olleet oikeassa paikassa. Onnistumisiakin on tullut mainiosti, viisi peuraa on saatu eräksi Tuitun työntämänä.  

Alma, P.Pikku Myy, ajaa myös erittäin mielellään kaurista. Kaatoja tuli viime kaudella, mutta nyt on tulossa pian jahtiviikonloppu, jolloin olisi mahdollista hyvällä tuurilla saada kaatoja. Almalle saatiinkin kauriskaato jo tällä viikolla, ennen viikonlopun jahteja.

Nelson, P.Nuuskamuikkunen, Suomen ensimmäinen Hypo-mäyräkoira on metsästyksen sijaan keskittynyt ennen kaikkea Hypo-koiran tehtäviin. Nelsonin ja Sampon mahtava opiskelu reilut puolitoista vuotta ja kokeet sekä Hypo-koira tutkinnon suorittaminen on esitelty Uutisia-blogissa syyskuun lopussa. Halutessasi voit lukea sen sieltä.

Siirrytäänkin Nyytin toiseen pentueeseen, nuorisosastoon :D

Nuppu, P.Nuppuliina, on saanut omat pelikaverit kauriit pidettyä ihan lähipiirissä, vaikka Nuppu on käynyt ajelemassa niitä moneen otteeseen, hyvinkin haasteellisissa maastoissa joissa suopursua piisaa. Loorti-isä on ihan suosiolla luopunut noin kovaa kuntoa vaativista hommista, kun ikääkin on jo lähes 13,5 vuotta.

Joda, P. Nemo, teki kerrassaan mainion suorituksen syyskuun lopulla konekarhu-Penan kanssa. Vähän lisää rohkeutta löytynee seuraavan kerran, jos uudestaan menee vielä ko.kokeeseen. Jodan kauris/ peura-ajot ovat kulkeneet mukavasti, kuten jo edelliskaudellakin, tammikuussa Jodan ajoon saatiin kauriskaato.

Masi, P.Nestori, ajelee Keski-Suomessa ja syksyn saalistilaston ekana oli rusakko. Masi on jatkanut pikkusorkka-ajoja ihan mukavasti, mutta kaatoja ei kapulajaloista ole saatu.

Kaapo, P.Nautilus, asuu tuossa ihan naapurissa ja se on ajellut peuran lisäksi pupua/kaurista.

Kamu, FI JVA Johann vom Tegernsee, joka kesällä valioitui jälkikokeista, tekee haavakkojäljestystä myös käytännössä. Kesän aikana Kamu hoiti kolme haavakkojäljitystä sitkeästi ja tuloksellisesti loppuun. Kamu on peurajahteja odotellessa käynyt antamassa vauhtia pupuille, yksi rusakko on saatu eräksi.
Kamun ekat jälkeläiset ovat myös toimineet hyvin, Olgalle Turusta on saatu jo useita sorkka kaatoja, sisko Alma Kouvolan seudulla on myös ajellut sorkkaa mallikkaasti. Hippu-emon kanssa kotiin jäänyt Netta on ehtinyt jo saamaan jänisajosta ekan kaatonsa. Näistä pennuista Otto-poika kävi myös harjoittelemassa mitä kehässä tapahtuu ja tuliaisiksi sai ERI:n ja erinomaisen arvostelun.
Kamun toisen pentueen Kerttu piipahti keväällä kylässä ja se on myös käynyt näyttelyssä tuloksena EH erittäin hyvä.

Onnittelut vielä kerran valioituneille, Toni& Kamu ja Nalle & Ykä sekä
 Hypo-koirakolle Sampo& Nelson !

Olemme hyvin kiitollisia kaikille kasvattiemme omistajille, kun jaksatte viedä mäykkyjänne rodunomaisiin harrastuksiin, metsälle, kokeisiin ja näyttelyihin!
Lämmin ja nöyrin KIITOS! 

Hyvää ja lämminhenkistä Joulua kaikille kasvattiemme omistajille perheineen, mäykky-ystävillemmme ja teille kaikille jotka seuraatte kotisivujamme !😘

Pohjanpystykorvamme Naska:

Meillä olikin omien koirien kanssa harvinaisen vilkas näyttelykesä, kun pohjanpystykorvamme Naska (Chesthill’s Hilpeä-H) haluttiin totuttaa näyttelyelämään.
Harjoituksena oli vähän pentukurssia ja Match-showta aluksi, kunnes sitten läksimme Kangasniemen näyttelyyn ”harjoittelemaan” ihan oikeissa puitteissa.
Eikä pöllömpi harjoitus ollutkaan, Naska yllätti meidät täysin, tuloksena ERI, Sa, PN 1, Serti ja VSP.
Samaa tahtia meni Naskan seuraavatkin kolme näyttelyä.
Naskan näyttelykesän saldo oli 4x Serti, 2x VSP ja 1x ROP.
Olimme aivan ihmeissämme Naskan menestyksistä ja siitä kuinka pitkäjänteinen näyttelytreeni sai Naskan esiintymään kehissä hyvin mallikkaasti.

Naskan treeneistä;

Alkusyksystä oli muutamia lyhyitä haukkuja, jolloin poikueet olivat vielä kasassa.
Myöhemmin saatiin joitakin lyhyitä teeri ja metso haukkuja, mutta ne päättyivät turhan nopeaan.
Naskalla on hyvä vietti lintuihin, hakee riittävän laajasti pääosin, mutta linnut eivät ole pysyneet haukussa. Viimeisillä treenikerroilla on pyyitä haukuttu, mutta nehän pyrähtävät hyvin nopeasti lentoon. Treeniä ja metsää Naska on saanut runsaasti.
Naska on helppo koira metsällä, se tulee kutsusta/pillillä luokse ja iloisesti hyppää autoon. Muutenkin se on avoin ja sopeutuva luonne ja pärjää erinomaisesti mäykkylaumassamme.

Kiitos tästä ihanaluonteisesta Naskasta Heli Rintamäki, Naskan kasvattaja!