18. heinä, 2013

Peltolammen E-pentue täyttää 12 vuotta 19.7.2013

Tarinaa E-pentueen maailmaan saattamisesta:

Peltolammen E-pentue syntyi 12 vuotta sitten kesämyrskyn riehuessa ukkosen säestyksellä. Esterin synnytys ei edennyt ja oli pakko kääntyä eläinlääkärin apujen puoleen, Puumalaan. Matka Puumalaan oli hidasta ja kesti, kun puita oli kaatunut myös tielle. Keisarinleikkausta ei voitu aloittaa heti, kun sähköt olivat poikki. Onneksi noin tunnin odottelun jälkeen saatiin valot, niin että operaatio voitiin aloittaa.

Sieltä syntyi viisi potraa pentua. Kolme urosta ja kaksi narttua.

Kotiin saavuttua oli edessä useita haasteita. Meillä oli edelleen sähköt poikki ja sitä jatkui kaksi seuraavaa vuorokautta. Pikkupentusille oli saatava pian emonmaidonvastiketta, kun Esteri-emo oli vielä nukutuksen tokkurassa ja aivan ihmeissään viereensä ilmestyneistä tuhisevista nyyteistä, eikä emon maitoa vielä tullut.

Eipä muuta kun kaasurengaskeitin esille, vesikattila tulille ja vastiketta väsäämään. Pentupötkylöitä piti syöttää 2 tunnin välein yötä päivää.

Huushollisamme juoksenteli kaksi umpiväsynyttä zombia vastikkeen lämmityksessä, pentujen syötössä sekä pissitys että kaktus hommissa. Syöttöjen välillä oli tuttipullojen ja tuttien pesu ja keittäminen, eli nukkumisesta oli turha edes haaveilla. Voin sanoa, että se oli todella rankkaa ja odotimme kovasti sitä että Esteri-emolle alkaisi tulla maitoa. Ja alkoihan sitä tulla 3-4 päivää leikkauksesta, mikä myös "herätti" Esterin kaikki emonvaistot. Siitä alkoikin meille "ihmispalvelijoille" helpommat ajat.

 

Näin jälkikäteen voi olla tyytyväinen ja onnellinen, sillä ne valvotut yöt eivät menneet hukkaan. Pentue oli onnistunut, niin että Einarin ja Liinan käyttö- ja näyttö tuloksilla Esterille myönnettiin Suomen Mäyräkoiraliitto ry:n pronssinen käyttö-jalostuspalkinto 2010. Lisäksi Eppu ajaen(Eppuensio) ja Kamu maan alla(Elosalama) ovat toimineet käytännön metsästyksessä vähintäänkin kiitettävästi, jopa niin että käyttöpuolen palkintoja olisi niiden ollut helppo saavuttaa.

 

Einarilla ja Liinalla on myös hyvin menestyneitä jälkeläisiä.

 

Kiitos Ossi ja Marja-Leena Lapille, Kaivannon kennel, että saimme käyttää uroksena Peni-Simoa, hyvää periyttäjää !!

Kiitos jälkeläisten käytöstä  Kennel Tinean, Päivi Viik ja Marjo Holma, sekä kasvattien aktiivisesta koe- ja näyttelykäytöstä Einarin omistaja Juha, Loortin omistaja Osmo sekä muut kaikki kasvattiemme omistajat mäykkyineen !!!

 

Tänä juhlapäivänä olemme lisänneet pentuja -sivulle suunnitellun 2014 pentueen, jossa isänä on Liinan poika, Peltolammen Loorti ja emänä Erkin Väin Tiuhti !

 

Kuvassa Esteri-emo pentuineen. Se onkin ainoa kuva tuosta pentueesta, kun tietsikan rikoutumisen vuoksi valokuvistamme tuhoutui monta vuotta.